Wat is diabetes mellitus?

 

Diabetes Mellitus (afgekort DM) is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is. De oorzaak is ofwel dat de alvleesklier te weinig insuline produceert ofwel dat werking van insuline in de lichaamscellen te weinig effectief is.

 

Verschil DM1 en DM2

DM1 hebben de meeste mensen vanaf hun geboorte of in elk geval op jongere leeftijd gekregen. DM2 krijgen mensen vaak op hogere leeftijd. DM gaat helaas vaak gepaard met neuropathie (= ziekte van de zenuwen) en/of angiopathie (=ziekte van de vaten). Bij neuropathie kan er sprake zijn van gevoelige voeten of juist ongevoelige voeten. Bij angiopathie zijn de vaten vernauwd waardoor allerlei problemen met het transport van zuurstof naar de cellen kunnen ontstaan. In bijgaand filmpje wordt het probleem heel duidelijk uitgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=FvWQsGzgit0&feature=player_embedded

 

 

 

Wat doet een medisch pedicure/pedicure plus?

Ik verzorg uw voeten, dus ik knip uw nagels en haal overtollig eelt, likdoorns en kloven weg. Ik ben op de hoogte van de symptomen van DM en de gezondheidsrisico's die kunnen ontstaan. Voetklachten kan ik daardoor tijdig signaleren waardoor erge problemen voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld; uw voet is gevoelloos aan het worden, en u voelt een steentje, naadje in uw schoen niet. U krijgt een wondje maar dat merkt u ook niet op. Door regelmatig een pedicure te bezoeken, kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat u wondjes krijgt. Sommige mensen kunnen ook niet goed meer zien, waardoor zij niet tijdig in de gaten hebben dat het mis gaat met hun voeten.

De medisch pedicure doet namelijk regelmatig testjes met uw voeten om de gevoeligheid  (i.v.m. neuropathie) en de temperatuur  (i.v.m. vaatklachten) van uw voeten te checken. Als blijkt dat er wat mis is met uw gevoel, zal ik u altijd doorverwijzen naar uw huisarts. Ook zal ik u in zo'n geval tips geven wat u het beste kunt doen om uw voeten te beschermen.

 

Kom ik voor een vergoeding in aanmerking?

Veel verzekeraars vinden het belangrijk dat mensen met DM1 en DM2 regelmatig naar de pedicure gaan omdat er een preventieve werking vanuit gaat. Vraag uw huisarts om een verklaring waar uw simms-classificatie vermeld staat (klasse 0 t/m 3) en neem contact op met uw ziektekostenverzekeraar met de vraag of de kosten van de pedicure vergoed worden.

 

 

 

 

Wat is reuma?

Reuma heeft wel 200 verschillende vormen en de symptomen zijn heel verschillend. De meeste vormen hebben de volgende symptomen wel gemeenschappelijk:

 

  • pijn in de gewrichten of spieren
  • verminderde beweeglijkheid
  • pijn en stijfheid bij het opstaan
  • pijn en stijfheid bij lichamelijke inspanning
  • zwelling van een of meerdere gewrichten
  • verbreding voorvoet (bij reumatoide artritis) of andere vergroeiingen zoals een naar buiten staande grote teen
  • pijn in de onderrug, schouders (bij Bechterew)
  • schilfers op de huid (bij artritis psoriatica)
  • reumaknobbels
  • blaasjes op de voetzolen en onder de nagelplaat, gecombineerd met oog- en nieronsteking (ziekte van Reiter)

 

Vaak kunnen deze symptomen gepaard gaan met bursitis (=slijmbeursontsteking) of vascilitis (=ontsteking van de vaatwanden).

Mensen die een reumatische aandoening hebben moeten vaak veel medicijnen slikken die ook weer allerlei klachten tot gevolg hebben (bijvoorbeeld botontkalking bij prednison).

Door stijfheid kunnen mensen vaak niet meer hun voeten verzorgen, waardoor men afhankelijk wordt van de hulp van een ander.

 

Wat doet de medisch pedicure?

Ik verzorg uw voeten, dus ik knip uw nagels, en haal overtollig eelt, likdoorns en kloven weg en verder verwijs u door naar andere hulpverleners. Als uw voeten bijvoorbeeld  vergroeid zijn, heeft u wellicht moeite om uw schoenen aan te krijgen. Ik kan u doorverwijzen naar een voetenpoli waar zij u aan steunzolen of aangepaste schoenen kunnen helpen.

 

Kom ik voor een vergoeding in aanmerking?

Als de huisarts/praktijkondersteuner vindt dat u naar de podotherapeut moet, dan gaat u daar naar toe voor controle en vaststelling van het zorgprofiel. Aan de hand van het zorgprofiel mag u 6, 8 of 10 x per jaar naar een medisch pedicure. Ik werk samen met Innofeet, Wender, Arjan van Huizen en Podocentrum Noord Nederland.

Als u aanvullend verzekerd bent, dan komt u wellicht in aanmerking voor een vergoeding via uw ziektekostenverzekeraar. Neemt u hiervoor contact op met uw ziektekostenverzekeraar.